Psychedelic Sunday: Kick Out the Jams

2024-02-11

In Memoriam: Wayne Kramer (30.04.1948 - 02.02.2024)

Fredag den 2. februar mistede musikverdenen en legende, nemlig guitarist og medstifter af det legendarisk Detroit-band MC5 (Motor City 5) Wayne Kramer. Kramer er måske ikke det navn som rockfans først finder frem når de tænker på legendariske guitarister, men ikke desto mindre hører Kramer til i denne kategori. 

Af Martin Jørgensen

Denne uges Psychedelic Sunday er en (ultrakort) hyldest til Kramer og til MC5's måske største bidrag til rockhistorien, deres debutalbum Kick Out The Jams.

Dannet i Detroit, Michigan i 1964 MC5 startede ud – som så mange andre – som et coverband der frekventerede Detroits barer og spillesteder. En af de centrale figurer i Detroits undergrund, poeten og politisk aktivist, John Sinclair overtog rollen som manager af bandet (i 1967) og under hans vejledning gik de fra coverband til et oprørsk, råt rock'n'roll-band med et budskab som sex, drugs, rock'n'roll og politisk revolution. Det skal nævnes at den politiske side af bandet, hovedsaligt var John Sinclairs vision, mere end bandets. 

Sinclair havde allerede inden han mødte MC5 startet The White Panther Party, i solidaritet med The Black Panthers Party, og Sinclair håbede at kunne facilitere et total assault on the culture by any means necesarry, including rock & roll, dope, and fucking in the streets. Og hans vision for MC5 var at de skulle blive indgrebet af dette budskab!

MC5 pladedebuterede med Kick Out The Jams (1969), et livealbum optaget på MC5's hjemmebane, nemlig i Detroits Grand Ballroom. Albummet åbner med råbende John Sinclair der opfordrer publikum til at vælge om de vil være en del af problemet eller løsningen. De sidste ord fra Sinclair er Brothers, it's time to testify and I want to know. Are you ready to testify?! Are you ready?! I give you a testimonial The MC5!

MC5 overtager lydbilledet med sangen Ramblin' Rose og dets højoktan, forvrænget blues riff. Herfra bliver albummet kun mere råt og upoleret! Wayne Kramer og Fred "Sonic" Smith vrider heavy blues riffs ud af guitarstrengene som galt det deres liv, mens bassist Michael Davis og trommeslager Dennis Thompson lægger en intens, groovy bund. Sanger Rob Tyner leverer en rå, passioneret vokal om sex, drugs, rock'n'roll og oprør!

Kick Out the Jams er 36 minutters vidunderlig kaotisk,råt, upoleret in-your-face Rock'n'Roll! Og som lytter er hooked fra første riff til kulminationen i det spacy-vanvid som er afslutningsnummeret Starship. Wayne Kramers rolle som lead-guitarist på albummet var essentielt i at give albummet og bandets dets, i tiden, unikke og potente stil. 

Hvil i fred og tak for musikken, Wayne!