Psychedelic Sounds

2023-09-07

"Turn on, tune in, drop out"

Psykedelisk musik af kommet langt siden 1960'erne hvor denne eksperimenterende musikgenre fyldte diverse festivaler og pladeværelser rundt om i verden. Musikken kom især fra Nordamerika og Europa men der er også masser af psykedeliske toner fra Afrika, Asien og Sydamerika. 

Denne serie kommer til at handle om de bands og de albums som er med til at gøre genren til en af de mest interessante og eksperimenterende genrer I musikhistorien!

Som med andre genrer så er den 'psykedeliske' genre bred og er et term som dækker over mange andre genrer også: Garage Psych, Pop Psych, Neo Psych, Heavy Psych etc. er blot nogle få varianter som falder ind under den psykedeliske paddehat.


Af Martin Jørgensen

Men hvad har diverse genrer så tilfældes siden de kan kaldes psykedeliske?

Først og fremmest, så spillede psykedeliske stoffer en essentiel rolle, i det mindste i begyndelsen. Stoffernes mentaludvidende effekt satte sit præg på genrens eksperimenterende karakter og legendariske San Francisco-bands som Jefferson Airplane og The Grateful Dead fulgte Timothy Learys råd til "turn on, tune in, drop out" inden de jammede natten væk! Også på den anden side af Atlanten satte syren sit præg på 60'ernes verdensstjerner som The Beatles og up-and-coming-bands som Pink Floyd, der også lod sig friste hen af det bevidsthedsudvidende psychedelia.

Man behøver dog ikke at være påvirket for hverken at spille eller lytte til psykedelisk musik og mange bands har benyttet sig af andre muser til deres kreative udfoldelser. Det bringer mig til en anden del af hvad der gør psykedelisk musik noget særligt, villigheden til at kigge udad mod verden (og til tider ud mod hele universet). Nordamerikanske og Europæiske bands kiggede især mod Sydøstasien (specielt Indien) både for musikalsk og åndelig udvikling. Mens psykedeliske grupper i f.eks. Brasilien (Tropicália) og Zambia (Zamrock) kiggede mod USA og Europa for inspiration. De nye toner blev blandede med traditionelle instrumenter og lokale rytmer og stilarter. Det skabte nye psykedeliske toner, alt sammen til glæde for den nysgerrige lytter!

Denne serie er netop for den nysgerrige lytter! Sammen tager vi en tur verden rundt og hjem igen. Fra fortiden til nutiden og måske et kig på hvad fremtiden byder på af nye psykedeliske toner!